wiklina okorowana - gotowana 1 m długości, 1 kg
Opis
Wiklina to giętkie pręty wybranych gatunków wierzb krzewiastych. Jest to materiał, który uprawia się i przetwarza w Polsce.
Pręt wiklinowy ma zmienną grubość - jest cieńszy na wierzchołku, a grubszy na odziomku. Wiklinę sortuje się wg. długości; im dłuższa wiązka, tym też grubsze pręty. Do wyplatania małych i średnich koszyków używa się zazwyczaj wikliny w długościach 1; 1,2 oraz 1,4 m.
Wiklina korowana (oczyszczona z kory) wymaga przechowywania w suchym miejscu, a bezpośrednio przed wyplataniem namacza się ją, aby nadać jej giętkość. Namaczanie wikliny zanurzonej w wodzie trwa ok. 1-1,5 h (nie należy przedłużać tego procesu, aby nie zniszczyć materiału!!!). Można też zmoczoną wiklinę owinąć w mokre szmaty i zostawić nawet na kilka godzin (np. na noc).
Wiklina gotowana, tzw. "czerwona" ma charakterystyczny, słomkowo-brązowy kolor, który wynika ze specyfiki procesu korowania (usuwania kory).
